Bloemenshop Veldhoven

Waarom de Japanse duizendknoop een probleem is

De Japanse duizendknoop is een plant die meer en meer in het nieuws komt en dat is niet zo gek. Deze invasieve woekeraar zorgt steeds vaker voor problemen en is bijzonder moeilijk om te bestrijden. En denk maar niet dat de overlast van deze plant zich beperkt tot andere planten; de duizendknoop groeit dwars door beton en asfalt en moet dus wel degelijk binnen de perken gehouden worden om niet tot een echt obstakel uit te groeien.

Waarom is de Japanse duizendknoop eigenlijk hier?

Japan is een eilandengroep en zoals dat gaat met eilandengroepen, vormt zich daar vaak uniek dieren- en plantenleven. Kijk maar eens naar Australië, waar dieren voorkomen die je nergens anders ter wereld ziet. Dus waarom is een plant uit Japan een probleem in Europa? Daarvoor zijn mensenhanden nodig en om precies te zijn: de mensenhanden van een botanicus in de negentiende eeuw. Deze botanicus besloot om een hele verzameling exotische planten mee te nemen naar Europa, zich niet realiserend dat dit wel eens grote gevolgen zou kunnen hebben. De Japanse duizendknoop bleek namelijk buitengewoon lekker uit de voeten te kunnen in Europese aarde en begon vanuit Leiden een opmars die zijn weerga niet kende.

De problemen die de Japanse duizendknoop oplevert

Want wat bleek: de Japanse duizendknoop is een enorme woekeraar. Dat betekent dat hij zeer snel groeit en buitengewoon gemakkelijk wortel schiet. En dat woekeren gaat met zo’n enorm tempo, dat er weinig tegen bestand is. Andere planten worden compleet overgroeid en komen letterlijk in de schaduw van deze exoot te staan. En wil je de Japanse duizendknoop verwijderen, dan kan je aan de bak. Het succes van de duizendknoop komt namelijk niet zomaar; het heeft aan heel weinig zonlicht genoeg om te groeien en het kan met de kleinste restjes wortel weer helemaal overnieuw beginnen met groeien. Dit maakt de bestrijding van de duizendknoop tot een klusje waar je flink wat tijd en energie in moet steken en wat je het beste kan overlaten aan een expert. Alleen de experts weten namelijk precies wat er moet gebeuren om de plant goed te verwijderen.

Hoe pak je de duizendknoop aan?

De Japanse duizendknoop laat zich dus niet makkelijk bestrijden, maar het is zeker niet onmogelijk. Wat je in ieder geval nodig hebt, is een ruime hoeveelheid geduld en doorzettingsvermogen. Zo kan je de plant helemaal tot aan de grond toe afmaaien, zodat het veel energie kwijt is aan het teruggroeien. Dit maaien moet zeer regelmatig gebeuren, want doe je dat niet goed, dan zal de plant zich snel weer melden. Je kan er ook voor kiezen om de duizendknoop helemaal uit te graven. Hiermee verwijder je de plant handmatig, maar onthoud wel dat je het afval van deze plant niet bij het gewone groenafval mag gooien. Het moet apart verwijderd worden en apart verwerkt zijn. Een andere mogelijkheid, is het inzetten van de bladvlo. Dit is een natuurlijke vijand van de duizendknoop en deze biologische bestrijdingswijze heeft zich bewezen. Hiervoor is het echter wel noodzakelijk om een expert in de arm te nemen.