Bloemenshop Veldhoven

Zo behoud je jouw heldere vijver

Het komt veel voor, groen en troebel water in vijvers. Groen water in je vijver wijst op algengroei en een verstoring van het biologisch evenwicht. Dit is een groot probleem en het lukt dan ook veel mensen niet om het op te lossen. Afvalstoffen blijven achter en algen nemen de overmacht. Om jou een handje te helpen hebben we in dit artikel een aantal tips voor je opgesteld. 

Niet teveel voer en vissen 

Allereerst is het verstandig om niet te veel vissen in je vijver te plaatsen, maar juist een klein aantal. Het is namelijk zo dat hoe meer vissen jij in jouw vijver hebt, hoe meer afvalstoffen er ontstaan. Bovendien zijn er zijn ook een aantal soorten dat zich snel voortplanten, houdt daar altijd rekening mee. Ook wanneer je de vissen teveel voer geeft zal er hier en daar wat  overblijven. De overblijfselen als mineralen en eiwitten komen terecht in het water, waardoor algen de kans krijgen om te groeien. 

Zorg voor zuurstofplanten

Voldoende zuurstof is van groot belang voor het biologische evenwicht van jouw vijver. Zuurstofplanten nemen voedingsstoffen op uit het water en helpen daarmee met het afbreken van afvalstoffen. Dit heeft een groot positief resultaat op de helderheid van het water. Daarnaast vangen zuurstofplanten ook zonlicht op, waardoor algen worden tegengehouden. Het is ook zeer aangeraden om een vijverpomp van bijvoorbeeld Oase aan te schaffen, zodat alle waterplanten en jouw vissen voldoende zuurstof krijgen. De kans op zieke vissen of overmatig onderhoud wordt zo ook een stuk kleiner. 

Kies voor de juiste plek

Zuurstofplanten hebben dan wel veel zonlicht nodig, de hele dag in de volle zon voor een vijver is zeker niet goed. Probeer daarom altijd wat schaduw te creëren. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, denk bijvoorbeeld aan waterlelies. Deze grote bladeren zorgen voor veel schaduw. Of wellicht kun je wat beplanting langs de vijver maken om voor extra schaduw te zorgen. Een vijver die pal in de zon ligt, mag voor dertig procent bedekt zijn door waterplanten met grote bladeren.

Houdt de vijver schoon 

Om de vijver helder te houden is het simpelweg belangrijk om de vijver schoon te houden. Bladeren en resten van planten behoren tot organische materialen die zorgen voor troebel water. Het zijn de perfecte voedingsstoffen voor algen. Verwijder dus regelmatig bladeren en dode planten met een grijper of schepnet. Als je dit liever wilt voorkomen, kun je in de herfst vast de bomen rondom de vijver snoeien of een net over de vijver aanbrengen.